© 2017 by Dudu Rosa

Rio 2016

The Rio2016 project started with the request of the Rio 2016 Sustainability Team. The challenge was to create a reforested wooden Totem with the least impact on the use of materials and execution. With this we developed a very simple but physically well-designed design due to its external positioning and on varied terrain, including on the lawns of the new golf course. Timber with reforestation seals and approved by Rio2016 were used for the main structure. Recycled metal plates were used to position the layout I developed to be printed on an HP Latex Eco printer on plotters. Where their inks do not take solvent and virtually does not have such a big impact on the ecosystem.

Detail occurred on one of the days of the Olympics: a wind caused the displacement of various materials, including roofs, tables and even part of the roof structure of the Olympic park. Totens with their wide base and proper weight were not knocked over and damaged. Obviously I used the calculations of my dear wife and Engineer to validate the project before execution;)

O projeto Rio2016 começou com o pedido da Equipe de Sustentabilidade Rio 2016. O desafio era criar um Totem de madeira reflorestada e com o menor impacto no uso dos materiais e execução. Com isso desenvolvemos um design bem simples mas fisicamente bem funcional devido ao seu posicionamento externo e em terrenos variados, inclusive no gramados do novo campo de golf. Madeiras com selos de reflorestamento e aprovadas pela Rio2016 foram usadas para a estrutura principal. Placas de metal recicladas foram usadas para posicionar o layout que desenvolvi para ser impressos em uma impressora Latex Eco da linha HP em plotters. Onde suas tintas não levam solvente e praticamente não tem um impacto tão grande no ecossistema. 

Detalhe ocorrido em um dos dias das Olimpíadas: uma ventania ocasionou o deslocamento de diversos materiais, inclusive telhados, mesas e até mesmo parte da estrutura da cobertura do parque olímpico. Os Totens com sua base larga e o peso adequado não foram derrubados e danificados. Obviamente usei os cálculos da minha querida esposa e Engenheira para validar o projeto antes da execução ;)